Brandgevaar rieten dak

Brandgevaar rieten dak? Is een rieten dak bestand tegen brand? Kan het rieten dak brandveilig gemaakt worden? Zantingh Rietdekkers informeert u ..

Is een rieten dak brandveilig?

Regelmatig krijgen wij de vraag of een rieten dak brandveilig is. Veel mensen blijken in onzekerheid te zitten over de brandveiligheid van een rieten dak. Er kan rustig gesteld worden dat met de ontwikkeling van het schroefdak de kans op brandgevaar behoorlijk is verminderd. 

Wat is het schroefdak

Bij een schroefdakconstructie wordt het rieten dak rechtstreeks op een gesloten ondergrond aangebracht. Deze gesloten ondergrond bestaat uit een dichte beplating. Dit in tegenstelling tot een traditionele, open constructie waarbij het riet op rietlatten wordt vastgemaakt. Door de schroefdakconstructie is er geen open ruimte onder het riet. Mocht er brand ontstaan dan is de kans op uitbreiding vele malen minder omdat er geen zuurstof meer aangevoerd wordt. Het vuur krijgt dus geen gelegenheid om uit te breiden. Vaak blijft het bij het smeulen van riet.

Verzekering rieten dak?

Hoe zit het met de verzekering van een rieten dak? Krijg ik te maken met extra hoge kosten? Afhankelijk van de constructie kunnen deze vragen beantwoord worden. Qua brandveiligheid voor de verzekering is een schroefdakconstructie gelijk aan een pannendak.

Gebruik van brandwerende coating

Er zijn brandwerende coatings op de markt die u op het rieten dak kunt aanbrengen. Deze brandwerende coating heeft een brandvertragende werking en dient elke vijf jaar aangebracht te worden. Brandwerende coating heeft alleen nut bij overslaande branden van buitenaf. Branden van binnenuit worden niet geweerd door deze brandwerende coating. Let wel: deze brandwerende coatings zijn niet altijd even goed voor het rieten dak omdat dit het dak kan verstikken. Wij raden u aan altijd deskundig advies te winnen.

Wat kunnen wij voor u doen?

Zantingh Rietdekkers verzorgt onderhoud, renovatie en het plaatsen van rieten daken. U kunt bij ons altijd vrijblijvend advies aanvragen zodat u op basis van onze kennis en kunde een besluit kunt nemen. Dit geldt zeker wanneer u twijfels of vragen hebt omtrent de brandveiligheid van uw woning of schuur.

Verwante informatie

Contact

Hebt u vragen? Neem nu contact met ons op.Zantingh Rietdekkers B.V.
Jan Haarstraat 4a
7927 TC Alteveer

Telefoonnummer:
06 - 21 10 68 34