Rieten dak: Gesloten schroefdakconstructie

Een gesloten dakconstructie of een schroefdakconstructie kent veel voordelen als het gaat om brandveiligheid, luchtdichtheid en isolatiewaarde. Zantingh Rietdekkers is gespecialiseerd in het plaatsen, het renoveren en het onderhoud van rieten daken met gesloten schroefdakconstructies. 

Wat is een gesloten constructie?

Een rieten dak met een gesloten constructie wordt ook wel een schroefdakconstructie genoemd. Dit is een rieten dak wat rechtstreeks, zonder luchtspouw op een dichte ondergrond geschroefd wordt. Een 100% luchtdichtheid van de onderconstructie is wat ons betreft hierin een absolute pré. Andere eisen die gesteld worden bij de opbouw van het dak, zijn ten allen tijde ondergeschikt aan de luchtdichtheid.

Ondergrond schroefdakconstructie

De ondergrond van de gesloten schroefdakconstructie kan bestaan uit geïsoleerde prefab dakplaat of uit een houten beplating zoals multiplex, underlayment, OSB plaat of spanoplaat groen.

Hoge isolatiewaarde en brandveiligheid

Tegenwoordig is deze constructie de meeste gekozen rieten dak variant. Dit mede vanwege zijn hoge isolatiewaarde en hoge brandveiligheid. Doordat het dak op de beplating gemaakt wordt mag het rieten dak meegerekend worden in de isolatieberekening van de kapconstructie. Het riet mag hierbij een Rc-waarde van circa 1,5 toegekend krijgen. Afhankelijk van de isolatiewaarde van de onderconstructie kunt u hierdoor vrij eenvoudig een energiezuinig en tochtvrij rieten dak creëren.

Luchtdichtheid onderconstructie

Ondanks de vele voordelen van het schroefdak kleeft er voor sommige mensen nog een negatief imago aan dit type rieten dak. Dit komt helaas doordat er, ondanks alle beschikbare kennis, teveel fouten gemaakt worden tijdens het luchtdicht maken van de onderconstructie.

Is de onderconstructie niet luchtdicht dan kan warme en vochtige lucht het 'koude' rietpakket bereiken met condensatie in het riet tot gevolg. Een gemiddeld gezin met 4 personen produceert per dag zo'n 10-15 liter woonvocht. Een deel hiervan verlaat de woning via het dak. Is het dak wel luchtdicht dan is er geen enkele negatieve invloed van binnenuit mogelijk voor het dak. Dit is nu alleen nog maar onderhevig aan de weersomstandigheden.

Wij raden u aan wanneer u kiest voor een schroefdak u tijdig door ons te laten informeren.

Brandveiligheid

Kiest u voor veiligheid, dan kiest u voor een schroefdakconstructie. De brandveiligheid van dit dak is voor 95% toe te kennen aan het schroefdak. Door het ontbreken van een luchtspouw onder het riet, moet het vuur eerst door de beplating voordat het riet kan gaan branden. En zelfs dan is het voor vuur vrijwel onmogelijk om voldoende zuurstof te krijgen om direct een uitslaande brand te vormen. Hierdoor gaat het riet meer smeulen in plaats hevig branden. Ook bij brand aan de buitenzijde kruipt het vuur meer over het dak dan dat het rietpakket volledig vlam zal vatten.

Voordelen schroefdakconstructie

De voordelen van een gesloten constructie:

  • Tocht en stofvrij
  • Binnenzijde direct netjes afgewerkt
  • Hoge isolatiewaarde
  • Grote brandveiligheid
  • Energiezuinig dak
  • Verzekeringspremie nagenoeg gelijk aan een pannendak

Nadelen gesloten constructie

De nadelen van een gesloten constructie op een rijtje

  • Relatief nieuwe methode ten opzichte van de openconstructie
  • Zwaardere constructie
  • 100% luchtdichtheid van groot belang voor de levensduur

Gerelateerde informatie

Contact

Wilt u meer informatie over het plaatsen, de renovatie of het onderhoud aan rieten daken. Neem gerust contact met ons op



Zantingh Rietdekkers B.V.
Jan Haarstraat 4a
7927 TC Alteveer

Telefoonnummer:
06 - 21 10 68 34