Rieten dak: traditioneel dak met open constructie

Een rieten dak met een traditionele open constructie laten plaatsen op uw woning, garage of bedrijfspand? Zantingh Rietdekkers is uw absolute specialist als het gaat om het plaatsen van rieten daken.

Wat is een traditioneel dak met een open constructie?

Een rieten dak met een traditionele constructie wordt ook wel een open constructie genoemd. Dit dak wordt al eeuwenlang op dezelfde wijze vervaardigd, namelijk door het riet op latten te binden. Vaak gaat het hierbij om een sporen kapconstructie waarop de latten bevestigd worden.

Het wordt een open constructie genoemd omdat men hierbij van binnenuit tegen de sporen kapconstructie, de latten en het riet aankijkt.

Het open karakter van dit type dak zorgt er voor dat er geen isolatiewaarde aan het dak toegekend mag worden. Bijkomende nadeel is dat het voorkomen van tocht bij een open constructie erg lastig is.

Realiseren rieten dak

Wilt u toch een tochtvrije en isolerende traditionele constructie dan kan dit gerealiseerd worden door het toepassen van een prefab isolatieplaat met regels waarop de latten bevestigd worden.

Ook is het mogelijk om het dak van binnenuit te isoleren. Er wordt dan isolatiemateriaal tussen de sporen aangebracht. Bij deze vorm van isolatie moet er aan de binnenkant altijd een lucht- en dampdichte laag aangebracht worden.

Alle aansluitingen en overlappingen van deze lagen moeten vervolgens met een luchtdichte tape afgeplakt worden. Wordt deze laag niet vakkundig aangebracht dan kan er woonvocht in het rietpakket ontstaan. Dit komt de levensduur van het rieten dak niet ten goede.

Door de slechte isolerende werking van de traditionele open constructie kiezen klanten steeds vaker voor een schroefdakconstructie.

Lage brandveiligheid

Eén van de grootste nadelen van een open dakconstructie is de relatief lage brandveiligheid. Een woonhuis is doorgaans van binnen afgetimmerd. Ondanks dat is er altijd een luchtspouw aanwezig tussen het plafond en het rietpakket. Bij brand krijgt het vuur zo eenvoudig voldoende zuurstof om zich uit te breiden, met alle gevolgen van dien.

Voordelen open constructie

Het traditionele dak met open constructie is een methode die al jarenlang wordt toegepast binnen het rietdekkers vak. De voordelen op een rij:

 • Lichte constructie
 • Goedkoopste constructie
 • Beproefde methode
 • Relatief lichte constructie
 • Zichtbaar van binnenuit

Nadelen open constructie

Een open dakconstructie kent ook een aantal nadelen:

 • Veel warmte- en energieverlies
 • Lastig tochtdicht te krijgen
 • Lage brandveiligheid
 • Stof
 • Bij aanvullende isoleren moeilijk luchtdicht te krijgen
 • Relatief hoge verzekeringspremie

Gerelateerde informatie

Contact

Wilt u meer informatie over het plaatsen, de renovatie of het onderhoud aan rieten daken. Neem gerust contact met ons op.Zantingh Rietdekkers B.V.
Jan Haarstraat 4a
7927 TC Alteveer

Telefoonnummer:
06 - 21 10 68 34